Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszne ciasto z bananami i galaretką od Ewy Wachowicz. Prosty przepis już robi furorę

Przepyszne ciasto z bananami i galaretką od Ewy Wachowicz. Prosty przepis już robi furorę

Przepyszne ciasto z bananami i galaretką od Ewy Wachowicz
canva/Voyagerix; TRICOLORS/East News

Ciasto z bananami i galaretką przygotowane według przepisu Ewy Wachowicz jest doskonałym pomysłem na smaczny deser. Puszysty biszkopt, kremowa masa owocowa i lekka pianka pasują do siebie idealnie. Goście z pewnością poproszą o dokładkę.

Ciasta z bananami potrafią smacznie zaskoczyć nawet największych sceptyków. Dotychczas podpowiadaliśmy wam już jak wykonać delikatny bananowy chlebek czy sernik bez pieczenia. Teraz zdradzamy sekret pysznego deseru Ewy Wachowicz wykorzystującego również owocowe galaretki. Skusicie się?

Przepis na ciasto z bananami i galaretką wg Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg bananów

  • 6 jaj

  • 300 g masła

  • 60 g maki pszennej

  • 40 g cukru

  • 1 szklanka cukru pudru

  • po 1 opakowaniu galaretki pomarańczowej, cytrynowej i wiśniowej

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Trzy jajka ubijamy z cukrem. Mieszamy je wraz z mąką. Masą wypełniamy wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy przez 20-25 minut.

Banany obieramy i rozgniatamy je widelcem. Jeden owoc pozostawiamy do dekoracji. Miękkie masło ucieramy z trzema żółtkami. Następnie wsypujemy cukier i stopniowo dodajemy owoce.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy ją do ostygnięcia. Miksujemy ją z bananową masą, a następnie całość wykładamy na przestudzony biszkopt. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.

Galaretkę wiśniową rozpuszczamy i odstawiamy ją, by zaczęła tężeć. Białka z trzech jaj bijamy na sztywną pianę i łączymy z rozrobioną galaretką. Masą pokrywamy schłodzone ciasto. Następnie odstawiamy deser, by piana stała się bardziej zwarta.

Układamy plastry pozostawionego do dekoracji banana i zalewamy ciasto rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną galaretka pomarańczową. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce. Gdy galaretka stężeje, będzie gotowe do podania.

Banan — składnik wielu pysznych deserów
Banan — składnik wielu pysznych deserów

Źródło zdjęcia: canva/AGLPhotoproductions

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram