Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Zupa

Zupa

Krupnik smakuje obłędnie
12.03.2021 01:00 Największy błąd przy gotowaniu krupniku

Nie da się ukryć, że krupnik niejednokrotnie przyprawiał wielu smakoszy o zachwyt. Wywar łączący ze sobą bukiet warzyw, drób, ziemniaki oraz kaszę zalicza się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Warto wiedzieć jak przygotować go w idealny sposób.

Żurek różni się od białego barszczu
12.03.2021 01:00 Różnica między barszczem a żurkiem

Bez wątpienia żurek i biały barszcz można uznać za klasyki naszej kuchni. Oba specjały często goszczą na naszych stołach, jednak nadal są ze sobą mylone. Warto wiedzieć, czym się od siebie różnią. Kluczowe są niepozorne detale, które wpływają na smak obu potraw.

Żurek Magdy Gessler
09.03.2021 01:00 Przepis Magdy Gessler na żurek

Żurek jest wyjątkowo ważnym dla wielu Polaków daniem. Zupa ta przygotowywana na zakwasie ma bogatą i długą tradycje - każdy z nas przynajmniej raz w życiu mógł raczyć się tym arcydziełem polskiej gastronomii. Jeśli chcesz sprawdzić jak przygotowuje ją Gessler, mamy dla ciebie świetne wieści. Poniżej prezentujemy bowiem przepis od znanej gwiazdy TVN-u, która dała się poznać jako wybitna restauratorka i prowadząca program Kuchenne Rewolucje. Jej receptura jest banalnie prosta, a finalny efekt jest tak dobry, że przechodzi najśmielsze pojęcie.

Zupa meksykańska
09.03.2021 01:00 Przepis na zupę meksykańską

Zupa meksykańska podczas gotowania wypełnia całe mieszkanie niesamowitym zapachem, które przywołuje każdego domownika do kuchni. Gdy podasz ją do stołu zaskoczysz się reakcją swoich ukochanych - szybko pochłoną swoje porcję i będą chcieli kolejną dokładkę. Kuchnia meksykańska znana jest z ostrych smaków okraszonych bogatym aromatem korzennych przypraw. Dodatkowo obecność odrobiny sera sprawia, że nawet najbardziej wygłodniały smakosz naje się po maksymalnie dwóch miskach.

Czosnek gra główną rolę w tej zupie
09.03.2021 01:00 Rozgrzewająca zupa czosnkowa na przeziębienie

Czosnek niejednokrotnie pomagał nam wyjść z przeziębienia. Niektórzy smakosze w trakcie infekcji posiekany ząbek dodają do kanapki lub innego prostego posiłku. Najlepiej w takiej sytuacji sprawdzi się wyborna zupa, która na długo pozostaje w pamięci.

Zupa grzybowa od Magdy Gessler
07.03.2021 01:00 Przepis Magdy Gessler na zupę grzybową

Nie da się ukryć, że zupa grzybowa jest jednym z najlepszych specjałów naszej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten rarytas. Przepis Magdy Gessler powala na łopatki.

Zupa ogórkowa w najlepszym wydaniu
07.03.2021 01:00 Do ogórkowej dodajemy najpierw ziemniaki czy starte ogórki?

Zupa ogórkowa należy do grupy potraw, które są wyjątkowo mocno zakorzenione w naszej kulturze. Ogórki kiszone Polacy robią od wieków, a zupa ta jest jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie ich nadmiaru. Niektórzy spotykają się jednak z pewnymi problemami. Choć ogórkowa towarzyszy nam od wielu lat, nie każdy wie jaka kolejność dodawania składników jest odpowiednia. Dlatego niektórzy popełniają ogromny błąd i na początku dodają do niej ogórki kiszone i dopiero po nich wrzucają kartofle.

zupa szczawiowa
06.03.2021 01:00 Zupa szczawiowa w nowej odsłonie

Zupę szczawiową możemy zrobić ze świeżego szczawiu lub koncentratu przygotowanego na bazie tego składnika. Nieodłącznym dodatkiem do tego pysznego dania jest jajko, które jak się okazuje pełni w tej zupie wyjątkową "funkcję".Dlaczego dodajemy jajko do zupy szczawiowej?Szczaw to roślina, którą bez problemu znajdziemy na łąkach. Wielu smakoszy nie może przejść wokół niej obojętnie. Powinniśmy jednak zawsze zwracać uwagę na to, w jaki sposób podajemy liście szczawiu. Znajduje się w nich bowiem kwas szczawiowy, który w dużych ilościach może mieć niezbyt korzystny wpływ na nasz organizm np. powodować powstawanie kamieni nerkowych.Na szczęście negatywny wpływ kwasu szczawiowego można częściowo zneutralizować. Właśnie z tego powodu do klasycznej zupy szczawiowej, zawsze dodajemy jajko oraz śmietanę, które są źródłem wapnia. Polecamy dzisiaj wyjątkowy przepis na tę pyszną potrawę. Sekretę jej smaku jest nietypowy składnik - serek topiony!Przepis na kremową zupę szczawiowąSkładniki:1 kg świeżego szczawiu lub 2 słoiki koncentratu przygotowanego na jego bazie1 l bulionu warzywnego lub drobiowegośmietana do dekoracjisólpieprz2-3 łyżki oliwy2 kostki serka topionego śmietankowegośmietana i mąka do zagęszczeniaSposób wykonania:Jeśli przygotowujesz zupę ze świeżego szczawiu, to dokładnie go wypłukaj, obetnij twarde ogonki i pokrój na mniejsze kawałki.Następnie wymieszaj gotowy bulion ze szczawiem (lub koncentratem) i 2 kostkami śmietankowego serka topionego. Doprowadź zupę do wrzenia.Wymieszaj śmietanę z mąką i odrobiną zupy, wlej ją do garnka. Na koniec dodaj do dania oliwę z oliwek i dopraw go do smaku solą i pieprzem. Zupę szczawiową podawaj z jajkiem na twardo oraz świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Możesz udekorować ją również kleksem ze śmietany. Zainteresował Cię ten artykuł? Polecamy inne przepisy na pyszne zupy. Niedawno podawaliśmy sekretny patent Magdy Gessler na klasyczną pomidorówkę oraz zdradzaliśmy, jak przygotować czerninę.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Bułgarska surówka z kapusty i paprykiTrufle są obecnie prawdziwym rarytasemTrik, by sernik nie opadł i nie popękałźródło: haps/beszamelZapraszamy na nasz Instagramundefined

Zupa zacierkowa
03.03.2021 01:00 Przepis na babciną zupę zacierkową

Czym byłaby zupa zacierkowa bez zacierek? Te domowe kuleczki z mąki i jajka nadawały jej wspaniałego charakteru i niepowtarzalnego smaku. Dzisiejsze zupy nie mogą się z nią równać. Z dzieciństwa najlepiej wspominamy chwile, gdy mogliśmy pomóc naszej ukochanej babci i mamie, a przy tym dostać niemałą pochwałę. Wyrabianie i wrzucanie na wodę zacierek było jednym z naszych ulubionych zajęć i w tej czynności tkwił sekret jej popularności.

Ogórkowa w przepysznej odsłonie
02.03.2021 01:00 Najlepsza ogórkowa według Kuronia krok po kroku

Nie da się ukryć, że zupa ogórkowa jest jednym z najznakomitszych szlagierów swojskiej kuchni. Przepis Jakub Kuronia pozwoli nam na przygotowanie jej w przepysznej odsłonie. Wyborna ogórkowa z pewnością zachwyci domowników.

Kartoflanka jak od babci
02.03.2021 01:00 Przepis na tradycyjną zapalankę

Kartoflanka to doskonałe danie do wykorzystania resztek warzyw czy wędlin, które zalegają w wielu lodówkach. Z pewnością każdy z was zużył czasem tylko pół cebuli lub kilka centymetrów pora - jeśli masz takie kawałki, przygotuj poniższą zupę. Dawniej zapalanka była daniem jedzonym przez biedotę. Mało kto w dawnych czasach mógł pozwolić sobie na mięso, dlatego każdy jego niewielki fragment był wyjątkowo cenny. Prezentowana przez nas receptura jest znacznie bogatsza, niż to, co Polacy jadali dawniej.

krupnik
01.03.2021 01:00 Sekret pysznego krupniku

Krupnik to syta i prosta potrawa, która idealnie sprawdzi się na marcowy obiad. Chłodne dni i oczekiwanie na wiosnę zdecydowanie warto umilić sobie właśnie tą wyjątkową potrawą. Na czym polega sekret jej smaku?

Pietruszka w formie zupy
28.02.2021 01:00 Przepis na zupę z korzenia pietruszki

Nie da się ukryć, że pietruszka odgrywa istotną rolę w kulinariach. Okazuje się, że z łatwością możemy przyrządzić z tego warzywa fantastyczną zupę, która wywoła zachwyt pośród domowników. Prośby o dokładkę są pewne.

Zupa szczawiowa z dodatkiem jajka
28.02.2021 01:00 Dlaczego dodajemy jajko do zupy szczawiowej?

Zupa szczawiowa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Niektórzy mogliby sięgać po nią codziennie. Warto wiedzieć, z jakimi konsekwencjami może się wiązać nadmierne jedzenie szczawiu.

Pomidorowa - jak ją uratować?
26.02.2021 01:00 Szybki trick na uratowanie zbyt kwaśnej pomidorówki

Pomidorówka jest naturalnie kwaśną zupą. Choć pomidory mogą wydawać się słodkie po obróbce termicznej i generalnym gotowaniu, tak w surowej postaci zawierają sporo kwasu, który znacznie obniża ich pH. Dlatego w wielu włoskich przepisach można znaleźć odrobinę cukru. Jego ilość proporcjonalnie do całego dania jest zbyt mała, aby ktokolwiek mógł go wyczuć. Słodycz nadaje jednak zupie odpowiedniego balansu, którego bez cukru nie dałoby się uzyskać. Jeśli więc dolejesz zbyt dużo koncentratu podczas gotowania - dodaj łyżkę zwykłego cukru do garnka.

Zupa szczawiowa w ekspresowym wydaniu
25.02.2021 01:00 Zupa szczawiowa w 15 minut

Bez wątpienia zupa szczawiowa ma wielu miłośników. Specjał cechuje się wyjątkowym smakiem, który ciężko porównać do czegokolwiek innego. Okazuje się, że pyszna zupa szczawiowa może być przygotowana nawet w 15 minut.

Żurek czy barszcz?
24.02.2021 01:00 Czym różni się barszcz od żurku?

Żurek jest klasyczną wielkanocną zupą, która najczęściej przygotowuje się właśnie na to święto. Jej charakterystyczny kwaśny smak i spora gęstość sprawiają, że Polacy uwielbiają jeść ją tak naprawdę przez cały rok. Czym różni się ona od barszczu? Barszcz okazuje się być po prostu delikatniejszą wersją gęstego żurku. Barszcz jest rzadszy i mniej kwaśny, różni się także składnikami użytymi podczas gotowania. Mimo wszystko obie potrawy są tak podobne, że smakosz jednej z nich, automatycznie będzie lubił drugą.

Kapuśniak i kwaśnica
23.02.2021 01:00 Czym się różni kapuśniak od kwaśnicy?

Przepyszny kapuśniak jest nie lada gratką dla smakoszy, którzy lubują się w swojskich smakach. Wyborna zupa jest bardzo podobna do kwaśnicy. Mało kto wie, jak odróżnić od siebie te dwa smakołyki na bazie kiszonej kapusty.

Kalafior - jak go gotować?
22.02.2021 01:00 Doskonała metoda gotowania kalafiora

Kalafior pełen jest wartości odżywczych, których odpowiednie zachowanie w warzywie lub oddanie do wywaru jest istotną częścią gotowania. Nie chcemy bowiem zajadać się kalafiorem w panierce, który był zbyt długo gotowany i dlatego nie ma już nic do zaoferowania. Wrzucanie kwiatów kalafiora do zimnej lub gorącej wody ma znaczenie właśnie w kontekście wyboru dania, do którego warzywo zostanie wykorzystane. To od tego zależy czy będziesz jadł wartościowy posiłek, czy puste kalorie.

żurek
22.02.2021 01:00 Niezwykłe zalety żurku

Żurek to danie, który kojarzy się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się, że popularna zupa ma sporo zalet. Warunek jest jeden - musimy zadbać o naturalny, domowy zakwas i pozostałe wysokiej jakości składniki.

Krupnik w niecodziennej odsłonie
20.02.2021 01:00 Nowa odsłona krupniku

Dla wielu smakoszy krupnik bez mięsa jest kontrowersyjnym pomysłem. Warto jednak wypróbować tę recepturę, ponieważ efekt przygotowań potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych wielbicieli rodzimej kuchni.

Jak mrozić zupy?
18.02.2021 01:00 Jak mrozić zupy?

Mrożenie zupy może wydawać się banalnie proste - wystarczy w końcu przelać ją do słoika lub innego pojemnika i włożyć go do zamrażalnika. Niestety, w praktyce nie jest to takie łatwe, ponieważ istnieje wiele etapów, podczas których można coś zepsuć i zniszczyć całą pracę. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest zamrażanie zupy zabielonej śmietaną. Tłuszcz ze śmietany nie do końca zamarza, dlatego staje się doskonałą pożywką dla bakterii i innych mikroorganizmów, które mogą okazać się groźne dla ludzkiego zdrowia.

Rosół - jak go ulepszyć?
14.02.2021 01:00 Trik poprawiający smak rosołu

Rosół w każdym domu w Polsce przygotowywany jest na wiele różnych sposobów. Jedni preferują delikatny wywar ugotowany na kurzych skrzydełkach, inni zdecydowanie wolą wołowy esencjonalny rosół, cechujący się ciemną barwą i intensywnym smakiem. Niestety, niezależnie od preferencji, nie zawsze udaje się ugotować tę zupę idealnie - zdarza się czasem tak, że jakość mięsa pozostawia wiele do życzenia, co przekłada się na ilość tłuszczu na powierzchni. Na szczęście znamy genialną metodę, która ratuje z tego typu opresji.

Czernina
14.02.2021 01:00 Receptura i tajemnice najbardziej kontrowersyjnej polskiej zupy

Czarna polewka według znaczenia historycznego była ostatnią zupą, jaką zalotnik chciał zobaczyć postawioną na stole. Oznaczała bowiem odrzucenie jego awansów wobec córki gospodarzy domu. Czernina była w "Panu Tadeuszu' wspomniana aż dwukrotnie, co pokazuje, jak głęboko ten symbol tkwił w kulturze polskiej. W pewnym momencie do języka potocznego weszło nawet wyrażenie "podać komuś czarną polewkę", które oznaczało odrzucenie propozycji małżeństwa.

Rosół - jak go ulepszyć?
13.02.2021 01:00 Niezwykły dodatek do rosołu

Rosół to zupa, która pojawia się praktycznie zawsze przynajmniej raz w tygodniu w polskim domu. Bez niej nie mogłoby powstać wiele innych dań, ponieważ na bazie wywaru tworzy się inne zupy czy sosy, które następnie ubogacają pieczenie czy kotlety. Okazuje się, że jeden tajemniczy składnik może znacznie polepszyć smak i jakość rosołu. Fenkuł, czyli krewny naszego polskiego kopru, świetnie sprawdza się w gotowaniu mięsnego wywaru - doskonale podkreśla mięsny smak umami podobnie jak lubczyk.

Jak ugotować flaki?
13.02.2021 01:00 Jak gotować flaki, żeby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu?

Flaki mają doskonały smak, który dla wielu jest głównym powodem tak wielkiej miłości do tej zupy. Niestety, choć danie to jest pyszne i zdrowe, wiele osób nie jest w stanie przekonać się, aby spróbować choćby jednej łyżki. Wszystko z powodu głównego składnika, czyli flaków, który tak bardzo odstrasza ludzi. Choć mistrzowie tego dania są w stanie ugotować je wręcz idealnie, kucharze amatorzy mogą mieć problem z pozbyciem się nieprzyjemnego zapachu z flaków. Niekiedy nawet dokładne oczyszczenie może nie pomagać - dlatego prezentujemy najprostszą i najskuteczniejszą metodę, która działa za każdym razem.

Ziemniaki i zupa ogórkowa
11.02.2021 01:00 Częsty błąd popełniany podczas gotowania zupy ogórkowej

Ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Możemy przygotować je na wiele sposobów, jednak czasami dodajemy je do zup. Przeważnie nie zwracamy większej uwagi na kolejność. Jednak umieszczenie ich w wywarze po ogórkach, może doprowadzić do sporego rozczarowania.

grochowka
11.02.2021 01:00 Tradycyjny przepis na grochówkę

Grochówka należy do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Zupa nie należy do skomplikowanych dań, ale przed jej przygotowaniem warto zastosować się do kilku wskazówek. Warto poświęcić chwilę między innymi na odpowiedni dobór przypraw.