Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Anna Dymna słynie z wyśmienitego żurku. Jego sekret tkwi w braku 1 składnika

Anna Dymna słynie z wyśmienitego żurku. Jego sekret tkwi w braku 1 składnika

Żurek Anny Dymnej
canva/Dar1930; IG/fundacja_mimo_wszystko

Żurek jest jedną z tradycyjnych potraw w kuchni polskiej. Wielu z nas zabiela go przy pomocy śmietany. Anna Dymna pomija jednak ten dodatek, twierdząc, że psuje smak dania. Używa jednak wielu pysznych mięs, które sprawiają, że zupa wciąż smakuje fantastycznie — musicie jej spróbować.
 

Przepis na żurek Anny Dymnej

Żurek bez śmietany, ale z pyszną wędzona nutą posmakuje niejednemu amatorowi tradycyjnej kuchni polskiej. Jego zrobienie jest proste, a smaku wcale mu nie brakuje. Wszystko dzięki dodatkowi różnych mięs i zastosowaniu domowego zakwasu.

Składniki:

  • 300 g wędzonej kiełbasy
  • 150 g szynki wędzonej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 50 g boczku surowego
  • 500 ml żytniego zakwasu
  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 4 niezbyt duże ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Gessler nie oszczędza na rosole. Wybiera konkretną, najlepszą mieszankę mięs

Jak zrobić smaczny żurek? Anna Dymna pokazała swoją wersję

Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc. Gotujemy je do miękkości. Pokrojone w większą kostkę wędzone mięsa zalewamy wodą i gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 30 minut.

W międzyczasie oczyszczamy marchew oraz pietruszkę i kroimy je na mniejsze części. Z garnka usuwamy wszystkie wędliny i dodajemy jarzyny. 10 minut później wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Wędliny z gotowania wraz z surowym boczkiem podsmażamy na delikatnie natłuszczonej patelni. Posiekaną cebulę także szklimy, pod koniec dodając rozdrobniony czosnek.

Do garnka z zupą wrzucamy wszystkie zrumienione wędliny oraz cebulkę z czosnkiem. Chwilę wszystko razem gotujemy, po czym wlewamy zakwas. Gdy zupa zawrze, doprawiamy ją majerankiem, odrobina soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Jak podać dymny żurek?

Anna Dymna serwuje żurek tradycyjnie, czyli z ugotowanym na twardo jajkiem oraz świeżym pieczywem. W tej wersji z pewnością przypadnie do gustu także amatorom klasyki. Polecamy podanie go z pysznym chlebem o chrupiącej skórce.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na żurek. Szczególnie polecamy postną wersję z kaszą i warzywami. Być może zainteresuje was też artykuł zbierający wskazówki na temat przyrządzania zakwasu na wielkanocną zupę.

Żurek Anny Dymnej jest pyszny.png
canva/Dar1930

Źródło: newsy.gotujmy