Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na zupę ogórkową w formie kremu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.10.2021 02:00

Przepis na zupę ogórkową w formie kremu

Przepis na zupę ogórkową w formie kremu
canva/pixelshot

Zupy kremy cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Są bardzo aromatyczne, warzywne i wyraziste w smaku. Zupę ogórkową w formie kremu przygotujesz w 20 minut, jest więc doskonałą propozycją na pyszny i zarazem szybki obiad. Poznaj prosty przepis na zupę ogórkową w formie kremu.

Zupę ogórkową przygotowujemy głównie w formie klasycznej zupy, z samych warzyw lub wkładką mięsną. Zupa ogórkowa w formie kremu smakuje równie dobrze, ma świeży, zielony kolor i jest bardzo pożywna i aromatyczna. Zupa ogórkowa posmakuje również nawet największym niejadkom, a Ty dostarczysz im wszystkich niezbędnych w diecie warzyw, witamin i minerałów.

Zupa ogórkowa w formie kremu jest świetnym pomysłem na uroczysty obiad lub święta, ponieważ wygląda bardzo wykwintnie. Podaj ją z grzankami ziołowymi, groszkiem lub pieczywem czosnkowym. Udekoruj plastrami ogórków gruntowych i świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i na nowo odkryj jej wyjątkowy smak i piękny wygląd.

Zupę krem przygotujesz z każdych warzyw. Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny i szybki obiad-tu znajdziesz dwa sprawdzone przepisy na krem z marchewki. Prosty i niezwykle aromatyczny.

Przepis na zupę ogórkową w formie kremu

Składniki na 4-6 porcji:

  • 6 ogórków kiszonych

  • 100 ml wody po ogórkach kiszonych

  • korzeń pietruszki

  • marchewka

  • mały kawałek selera

  • cebula czerwona

  • 3 ziemniaki

  • koperek

  • 3 łyżki masła

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól, pieprz

  • 750-1000 ml wody

Jak przygotować zupę ogórkową w formie kremu?

Zeszklij na maśle posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i smaż chwilę na wolnym ogniu, następnie dodaj pokrojone ziemniaki, dopraw solą, pieprzem i smaż jeszcze kilka minut, stale mieszając.

Przełóż warzywa do garnka, zalej 500 ml wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na tarce zetrzyj ogórki, śmietanę roztrzep z odrobiną zimnej wody i wodą z ogórków. Do garnka dodaj ogórki, wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj, dodaj posiekany koperek i gotuj jeszcze przez 15 minut.

Wyjmij liście laurowe i zblenduj wywar, aby powstał gładki, jednolity krem. W razie konieczności dolewaj wodę i mieszaj, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Smacznego.